Dec 31, 2010

Why Korea?




Terdetik dalam hati saya untuk membalas status Facebook salah seorang senior di UIA, menyatakan bahawa 'Kenapa ramai orang minat cerita korea? Jalan ceritanya? Pelakonnya? Bahasanya? Budayanya?'. Yang ni yang nak jawab ni.
 Some of us yang MAYBE think that 'they are too hot' might claim koreans are stupid and so lame to be like, because ramai lelaki-lelaki korea la yang seems like pondan. BUT bukankah tidak relevan apabila seseorang yang buat penyataan seperti ini, menampakkan seolah-olah hati mereka sungguh busuk untuk menilai kaum yang lain hina sebegini. Teruk betul kan -.-

Ini boleh mendatangkan kemarahan. Hebat sangatkah kita untuk claim orang lain itu busuk la ape lah pondan lah dan sebagainya? Layakkah kita? Atau hanya jealous seems to be in the air kerana kita tdiak seperti kaum tersebut? Lets take as an example. We tend to follow all the 'mat salleh' because they seems to be more developed than us, right? Then, the same goes to all the koreans. So, what for kita menghina-hina community lain sedangkan kaum kita sendiri belum terjamin ke-develop-annya. See? 

Bukan bermakna ini adalah tanda menyokong korea tetapi ini includes every aspects. 

So, moral of the story is tak payah hina orang lain. Lihat kelemahan diri sendiri. fullstop.


P/S:
1. Tiba-tiba entry kali ini berbaur motivasi. hehe -.-'

apa cerita cuti? Part 2

Sambungan.

After bersyukur-sehingga-bersujud tidak terhingga kerana Allah mempermudahkan urusan kami, kami straight ke Sogo since itu adalah main utama datang tongah bandor ni haa.
Ramainya Ya Rabbi dalam Sogo, semua generasi ada, dari atuk sehinggalah atuk kepada atuk tersebut. *Atuk pun nak beli baju sekolah laa.
Saya pun turut join sekaki, *padahal tidak sedar akan diri ini telah menamatkan zaman persekolahan. - alaa, biarlahh nak merasa je pun.
Menjadi antara orang yang paling excited nak beli barang sekolah sehingga adik-beradik pun lari ketakutan melihat perangai kakak mereka ini. *Okay, sorryy :p

Kalau nak diikutkan, Fahim is youngest and the last one to continue our family's generation in schooling. Pity Ibu, merasakan beliau tidak lagi muda kerana anak last-nya sudah berada di alam persekolahan. *Takpaa Ibu, you still young in my heart, forever and always. :)


*Terima kasih peraturan sekolah, kerana buat kerinting rambut adik saya hilang. *Nangis sobs sobsss

Sealamt ke sekolah Adik and Aisyatun, selamat ke Nilai nanti. T_____T

P/S:
1. Tanak balik Nilai, tanakkkk. Please? Boleh tak buat appeal? -.-
2. Ayuh siapkan assignment. Huh -.-''

apa cerita cuti? Part 1

Greetings. Due to rasa-jealous-menghantui-diri-kerana-hampir-kesemua-rakan2-blogger-telah-update-blog-mereka, saya bertekad bahawa today is the day when I am going to update my own. Yay *applause to myself.

Along the days during this short holiday, most of the things I was doing was at home. Seronok. Dari satu cerita korea ke another cerita korea telah saya mentelaah. Teruk kan? *Sedih dengan perangai diri sendiri, sampai homework and assignments tidak disentuh LANGSUNG. T.T
- Baru hari ini nak sentuh, bertekad kononnya selepas update blog tercinta ini, nak start buat kerja! *hantuk kepala di dinding, stress melihat perangai diri sendiri.

Okay, berbalik pada cerita. On Saturday, Sunday and Monday dah asyik keluar dengan family je, Tuesday duduk rumah (tapi lupa nak buat homework). Wednesday buat Lingusitic. Today (Thursday), keluar LAGI, teman siblings beli baju sekolah. Jumaat? Ya Allah, sekejapnya cutiiiii! *Tension. -.-

Haa, cerita harini yang best nya. Alhamdulillah, ada ujian datang nak menyedarkan saya sekeluarga. Just imagine, kunci kereta dalam kereta, and kereta berkunci! And masa itu kat Sogo! Nak cakap panic tak panic tu, Ya Rabbi, tercabut jantung. Saya serta adik-berdik punyalah susah payah mencuba serta mencuba apa yang patut tapi nothing happen jugak. Saya telah menebalkan muka pergi ke balai polis berdekatan untuk meminta bantuan tapi polis tak boleh buat apa2. Huh. Then, dapat idea untuk bergegas ke kedai kunci berdekatan. Dengan peluh-peluh ni, aku pun berlari-lari kembali ke kereta. Then the kereta can be open for the next 1 hour, lama betul. Tapi di-charge RM40, busuk, mahal betul! -.-'

 Ayah pun sanggup datang from his office, bagi support. *agaknya :)

P/S:
1. Jangan careless. Pesan ringkas seorang Ibu.
2. Kalau kau sorang-sorang, nak buat apa kalau takda orang nak tolong? Amik, Jangan careless!
3. Senang cerita, JANGAN CARELESS. *kami menyesal.

Dec 19, 2010

Mid Term examination sudah habis and hoorayy. Lega hati ini tahu.

But, tetiba rasa....
I want my old friends back. I miss you guys.

- Fatin, Emma, Aimi, Amiera(Kecik), Emmy and many more. :')

P/S:
- Okay, thanks buat aku sentap. Lain kali buat lagi ya. Huh
- Ibu, kakak nak balik rumah. I just need my family right now.

Dec 18, 2010

Let the pictures speak.

Imagine, how beautiful my life could be, when these things are around me.

I would die for this. I'm a DIE-HARD-FAN-OF-NIKE. :')

Okay, ini sangat lah cool. Okay, nak nak :')



Sungguh, tidak akan lena tidurku dibuatnya.
(Ya Allah, kau kenapa Aisyatun Nadhirah?)

1.Untuk apa mengidamkan benda-benda langha sebegini?
- Tidak salahkan? Jadikan benda-benda ini sebagai salah satu penghidup semangat. Kan?
*Penangan exam yang sungguh men-tension-kan. Sekali lagi, perosak bahasa telah kembali. :P

Ini pun boleh juga, buat pengganti teman mandiku. (Hanya teman sebilik yang mengerti) :)

P/S : 
- Cuti christmas, cepatlah datang. Saya sudah tidak sabar mahu pulang. (25/12 - 2/1)

Beautiful Friday.

Friday always been a good day. Barakah, what I meant. Dari dulu sehingga sekarang, saya tak pernah merasakan hari selaiin hari yang indah seperti hari jumaat. And today is the day where WE are sitting for an arabic examination. (Suasana negara arab sikit). So, pakaian rasmi golongan arab telah disarungkan. Sah, we are looking like foreigners. Berbangga menjadi warga UIA, maka pakaian begini were part of the compulsary dress code, aite? Ayai captain. (padahal perasaan malas menguasai diri)

Mangsa di tengah terpaksa menjengketkan kakinya utk berada pada level yang sama. Sorry :D

Saya dengan penuh bededikasi, holding papers kononnya hendak bersedia utk exam. Puihh -.-'

Kadang-kala sedih melihat perangai sendiri. :D

Masing-masing juga mempunyai azam baru. Hendak menurunkan berat badan serendah yang mungkin. (Walaupun ia hanya 0.5kg, its still berbaloi :p)
Lalu, Gym Pusat Asasi dikunjungi, yang tidak dijejak sejak pertama kali ke Pusat Asasi ini. Teruk betul -.-'


*Semoga berjaya buat Aisyatun Nadhirah, di atas niat murnimu itu. Teruskan usaha ya! :P

P/S : 
- Feels like going home right now. Menyokong website ciptaan Sarah, iwannagohome.com. :'|
- One paper to go, before this Mid-Term ended. Like, can't wait! :)

Dec 16, 2010

seronok

I've written before this that how studying Linguistic have made me almost an  insane person but today, I wanna change that. Its not that bad, you know. By setting all the positive things inside your head, everything will be easy. Try then, its good tho. First time, since the semester started, I never had the love for linguistic. Seriously. But after I had muhasabah with myself, bila difikirkan kembali, sampai bila nak study without the love kan? No berkat + tak dapat apa-apa because you only study for an examination. Am I right? Kan kan? :)

Dan sekarang, mukaku bertambah seri dengan adanya satu lagi senyuman untuk linguistic. Alhamdulillah.
EH EH, lawanyee muka aku? Well, ada orang kata muka saya macam YoonA SNSD ni. Sape tak seronok kalau ada orang cakap kita mcm tu kan? Haha. :D

So, moral of the story is BE POSITIVE. :)

Dec 15, 2010

what a relief.

1st time experiencing Linguistic examination.


Ini baru buku, belum termasuk ratusan nota.


Setelah hampir seharian berhadapan dengan ratusan kertas nota Linguistic, I feel like I am going to commit suicide. Its tiring. Sambil membelek nota, saya mencoretkan sedikit kata hati pada kertas. I miss home :'(


Really. At that moment, one thing that appeared in my mind was home. Yelaa, obviously that was the tension-est moment ever. Imagine lah kan, dengan kertas nota berjuta-juta itu, dalam fikiran kau hanya 'ok, aku tak habis baca pun lagi walhal exam esok' and it was 2am in the morning. Siapa tak serabut and tension kan? Rambut sudah kelihatan seperti singa. (Bukan bukan, singa kelihatan seperti saya, haha) Dah la dah lama tak balik rumah. And plus, Ibu called and told me that Maktok and my cousins were at my home. Lagilahh rasa macam *toot*.


Namun, semangatku tidak pernah patah. Inilah namanya ujian. Saya gagahi menghadapi hari seterusnya, dengan kelas dari pukul 9am hingga 4pm and the exam is at 5pm tetapi takpa! Saya boleh buat. Ibu called 15 minutes before exam and air mata non-stop mencurah-curah akibat takut akan mematahkan harapan Ibu terhadapku. Namun, Ibu memahai anak sulungnya ini. "Kalau dah usaha, takpa kakak. Kakak try your best tapi jgn pernah give up ok?". Awww, saya sangat sayang Ibu saya. 

And, now, itu sudah lepas. and I'm glad that its not that hard. TQ Ya Allah. <3

Dec 10, 2010

Mid-Term Sem 2.

Tak rasa macam cepat sangat ke? Everyone from UITM was like, just got their final result and what am I doing now? Suffering for my Mid-Term examination. Elehh kau Aisyatun, takdalah suffer mana pun, hyperbola je lebih. Almaklumlah, just finished Poetry paper tadi, Literature-ness masih menguasai diri. :D


How was Poetry? Ya Rabbi, harder than expected! Well, menghadap buku Poetry yang lagi tebal dari dictionary tu bakal menjadikan aku the next Shakespeare babe! Lepas ni, nampak gayanya serta masa depan blog ni, banyaklah puisi-puisi indah ye. -.-


Tak rasa ke, saya DL la lepas ni, HAHA 

Nak diceritakan study Poetry last-last minute memang sakit serta seksanya ya rabbi. Just imagine, we found out on the last minute that we will be having Poetry paper on the day before exam. Bagus tak? Memang bagus. T.T *Menangis tidak berlaguuuuu

Moreover,(ceitt, ayat karangan pulak) kesalahan diri sendiri sama. Sape suruh study last minute? Padan muka ekauu. -.-' *Sedih diatas perangai diri sendiri, waawaaa

Who says Poetry bosan? Best ape, boleh colour-colour.

Haih haih, banyok lagi paper yang perlu dihadapi ni. Esok Islamic Revealed Knowledge's paper. Boleh jadi ustazah dahh. :)

MID-TERM EXAMINATION
SEMESTER 2, 2010/2011
10/12/2010 - 19/12/2010

Good Luck to all UIAM's student! Bittaufiq wannajah! :)
(habislahh, Aisyatun Nadhirah cakap Arab, kalah Mualimah, wee)

Dec 8, 2010

tangisan gadis lindungan kaabah.

Body in Nilai, soul in Selayang. I wanna go home! T.T

+ Not fair Maktok and all the cousins are at my home and I'm here in Nilai. So not fair. *cry cry sobs sobs

Dec 7, 2010

Fatin, Fatin..

Fatin, fatin. Over ye, sampai letak aku main topic of the post. Tak pasal-pasal aku famous sekejap, since you have LOTS of follower. Anyway, thanks a lot. Ni yang nak sayang lagi dalam-dalam ni. Muah Muah.


Fatin, ni haa nak confess sikit. alaa, sikit jeee :)
1. First thing first, aku tersangatlah rindu kau nak mati. tahap gila punya rindu :'(
2. Teringat time sekolah, time kau selalu mengantuk dalam kelas chemistry. Kau selalu suruh aku cubit tangan kau so that hilang ngantuk kan kan? :')
3. Ingat tak first time kita kenal? Time form4. Masa tu kau baru masuk kelas, baru habis pertandingan debat. Then, aku pun pergilah belakang, borak-borak dengan kau. Then, aku ajak lunch sekali. Kita terus jadi kawan baik. Kan? :')
4. Beg LK kita sama kan, cuma different colour je. (Kau la, paksa aku beli kat Maju Junction). Kan? :')
5. Ingat tak, kau mengamuk serta marah yang teramat sebab apa entah, tapi yang penting masa time orang beratur. Kau menangis-nangis, mengamuk-ngamuk tapi kita dengan selamba badak turun beratur lambat. kan? :')
6. Zul suka kacau kita kan? Kau selalu marah-marah dia, tapi dia still kacau kau lagi. Pastu, dia gedik-gedik dengan aku. Hahaha :')
7. Time aku ajak kau jogging, kau suka buat-buat tidur. Sebab tu favourite kau. HAHA :')
8. Pencik box kita pun samaa. Miss Whatever, kita beli sama-sama kan? Cuma, kau punya kecik, aku punya besar, sebab depends on tuan empunya la. Aku besar, kau kecik. HEHE :')
9. Raku-raku. Kau simpan lagi tak aku bagi tu? Walaupun pun tak sebesar mana, tapi penat aku cari tau. :')
10. Aku ingat kau dah lupa aku. Tapi aku yakin, walaupun sikit, atleast kau tak lupa aku langsung kan? :')



Papehal pun, aku tak pernah lupa kau kat sini. Kau mesti ingat tu. Sebab kau, aku masih part of debate team. Ingat malas dah nak masuk pape. Aku masuk debate team UIAM sebab aku tau kau masuk debat UITM. Jom lawan. :)

P/s : Bila nak jumpa haa?

1432

New year, maka azam saya juga akan baharu. (Penggunaan BM yang sangat tepat)

1.Akidah : Diteruskan perjuangan ini demi Allah s.w.t!
2.KURUS : Seperti biasa, diri ini sudah seakan-akan kelihatan seperti badak, maka itu perlu dikuruskan. Planning nak follow kak Fatin Liyana's way, since she lost A LOT in 6 months je. Junk Food, go away. ( Macam mana ni, aku macam terliur tgk junk food, diluar mengatakan tidak, di dalam 'nak lagi nak lagi. Jangan dikatakan maggi, malam-malam habis ditelannya) :D
3. kurus, kalau boleh, saya ingin menyebutnya banyak kali agar termakbul. Boleh kan?
4. Dean list : beauty with brain. Demi IbuAyah, Kakak buat! :')
5. Family : Anak solehah serta kakak yang usnul katimah(betulkah ejaan?). amin.
6. Takkan semua nak bagi tahu kot ye? takpa takpa, let me keep it by myself.

Semoga berjaya Aisyatun Nadhirah!

Terharuuu :')

Di pagi hening pada Maal Hijrah, telefonku berbunyi 'beep bop' menandakan message masuk. (tipu la, bukan bunyi beep bop).
Imagine la kan, someone hantar this kat korang, which the number is unknown, send you this :

'Assalamualaikum wbt. Kerana kamu salah satu orang yang saya sayang, dengan niat baik, bismillahhirrahmanirrahim; Ya Allah, wanita yang membaca ini adalah wanita yang solehah yang cantik, kuat, sabar, syangilah dia serta kasihilah dia. Tolonglah bantu tingkatkan kehidupannya, murahkan rezekinya, sihatkan badannya. Jika dia melangkah, selamatkanlah dia, mudahkanlah langkahnya. Amin..'

Tak ke korang rasa nak peluk je sender tu and AMIN doa tu banyak banyak banyak kali and give thanks to him/her atas doa tersebut? I want to do that! Terima kasihlaa naa kepada sender tu, May Allah shower lots more than what you have doa for me. :')

Second thing is kes terharu lagi. This is for Emma. I've read you post!









okay. emma, saya sgt terharu dengan awak! awwww. saya rindu awak hokey? :')



Dec 4, 2010

Kali ini a post without the header because banyak benda nak cakap. Yelaa, ibarat setahun sekali update blognye haa, tetapi tidaklah seover Wawan yang update sehingga 10 post sekaligus. (Unsur bombastic disitu :p)

Nak diceritakan new look blog ini. How was it? This thing is a real hardwork sebab tidur lambat gara-gara menggelodek stuff inside this blog thinggy. (Yelaa, since I'm a new comer kan) Sedangkan hari esoknya class pukul 8, sungguh tak appropriate Aisyatun Nadhirah ini, kang kau mengantuk dalam Poetry padan muka. -.-

This week is the 'entah keberapa minggu" since I did not go back home due to the class on the weekends. Setakat ini, diri masih gagah melihat rakan-rakan yang membawa bagasi besar hendak balik, dalam hati, hanya tuhan sahaja yang tahu betapa saya nak lekuk sorang-sorang yang balik tu sebab jealousy is in the air T.T.

But, its okay. Weekends in Nilai is not that bad.
Because I get to eat everything and washing machine tak ramai yang guna. ALHAMDULILLAH.
Atleast we got ala-ala Baskin Robbins here!
+ Dengan makan icecream di tengahari buta, it melts easily and I was running like crazy under the sun to send my review to the lecturer and then dapat makan penyejuk hati serta nampak benor cik rose kaya withdraw duit and Wawn tumpang glamour. fullstop. :D

Midterm is next week and I haven't prepared anything. Its not that I'm blaming the U for this, but why inform us on the last minutes? This is unfair. Takut tak sempat prepare anything. Dengan assignments bertimbun, tasmi' and so on, now I know how hard U life is although I'm just 18. Feels like crying but kena strong. T.T

Dec 2, 2010

Banyak.

Ye tahu tahu, dah lama tak update. Tahu tak, I've been busy dengan assingnment like menggunung ganang dengan spectacle sentiasa di mata serta berkelakuan seperti REALLY skema because I'm always in the library. (Fuhh, berkata-kata dalam satu nafas sahaja, sesak sesak) -.-


AssignmentSssssss:
1. Understanding Islam : The review kena hantar this friday and I haven't done anything. Aisyatun, apa nak jadi dengan kau haa? Tulaa, padan muka, buat lagi kerja last minute. O.o
2. Linguistic presentation : The differences of American English and British English. Okay, apa itu? Sampai diri sendiri sudah lupa akan 1+1=?, kerana terlalu extreme belajar bahasa. Lepas ni, speaking Londong la saya. Ahsanti Aisyatun! T.T
3. Islamic Revealed Knowledge : Okay, now I'm taking BEN or IRK? Banyak benor subject macam ni. Takpa, ia bagus untuk rohani saya. (Berfikiran positif) :)
4.FIM presentation : belum really bersedia anything. :"|
5. NAK APA LAGI? Okay I forgot, sebab banyak lagi. (Konon in frustration and anger) -.-


Okay, penat. Off to sambung those works. Lepas ni tunggu la saya update post baru dalam masa 3 tahun lagi. (sebab terlau busy, HAHA)
Do pray for me :)

Nov 30, 2010

Tempting la.


Price :
RM35
(including postage)
Code :
BL4100
Color :
Black, Dark Grey, Purple, Brown
Material :
Cotton
Size :
Free Size
Suggestion : fit until XXL(UK16) only


Of course I would wear a pants with that, and it is labuh too! 
Nak beli nak beli! :)

Nov 28, 2010

The Face Shop

Okay, since I've watched Playful Kiss, I think Kim Hyun Joong is not that bad. Bolelahh la kan, cannot lawan my Lee Min ho laa. But the character that Hyun Joong played in Playful Kiss was amazing. Well, chukaie!



I got attracted by products yang Hyun Joong ni jadi duta. Its called The Face Shop. The products are from Korea and it is not that bad. And the price is affordable too. Rasa tempting jugak la nak beli. Okay, thanks to him sebab aku got attracted sebab he have a really nice skin! Standard la, koreans kan. Paling penting, the price. Considered as murah la jugak for us, students yang hanya bergantung pada elaun per semester. 


Yela Syakila, dia bolehla jugak comel. Tapi cannot lawan Lee Min Ho saya tauu. :p

Well, lets hit The Face Shop. Its not that I'm supporting non-Malaysian products, but why not trying rite? :)

Unguarded excitement.

I may be the craziest person on the earth that day, tapi so what? Just imagine, you did not have your inspiration with you for almost 2 months and it's just show up. You would go crazy, man. Running real crazy. And thanks to Anis Liyana for the video. Now I love you more than I love myself. Heuheu. And that day is the greatest day yet. Syukran <3

And UIA agak kejam few days before this. Since campus Gombak is on their cuti, the WIFI is closed too. So, that's why the blog sudah rindu aku. hehee. Actually, tengah mengantuk ni. So, the idea of writing lebih kepada ZZZZZZ. Menaip sambil menutup mata -.-' Hehe, Please la memahami, I have class from 8am to 11am EVERY weekend and it is Literature which korang would be lying down on the bed by then or else, atleast you are back at your home. Jealousy is in the air T.T

Takpa takpa, this is challenge. It wont be called as Literature if it is not challenging. Kan? :)

Nov 21, 2010

You're lucky.

I credited this post to Angah, since she got her new phone. Nokia C3.

Nokia C3


Let me tell you a bit on this. On the outside appearance, it may look like a BlackBerry but it only cost you RM550++. Murah kan? The good thing is it allows you to easily access to social networking site (Facebook, Twitter etc.) instantly. And it has a QWERTY keyboard which may function like a computer board. It supports up to 8GB memory card. What else? Yang penting, it have everything yang basic. Including a 2.0 mega pixel camera.

1.Don't expect much on this.
- because look at the harga la. Atleast it have all the basic things. And it features FB, semua orang suka kan?

2.Berat?
-It is ringan, average la jugak. Not too berat, not too ringan.

3.Colours.
-It comes in 3 colours, I think. Pink, Black and something like emas, i'm not sure sgt. But, saya macam suka Emas tu. Looks cool :)

Don't want to talk much as I am pretty jealous as Angah get new phone. But, anyway, its okay. She got it by her own effort, money. Well Angah, do spend on your phone wisely. This is big sister talking, jangan asyik sms je, solat never forget. :)

Nov 20, 2010

oh Skype.

Salam, everyone. Oh, yeah, I'm like, the last person on earth who just downloaded Skype thinggy. What an honor -.-

Okay, now I have almost everything inside my lappy. Hopefully, jangan overload hardisk sudah lah.

The thing about Skype that I know is that it functions well just like YM and MSN.

The good thing on Skype is when you call, it cost you less. Betul, my cousin have experienced it. And he is now is Russia. So, logically. by phone, it will cost you banyak duit to call Malaysia right? So, Skype is the way to cut the cost. :)


Haaa, hebat bukan? First try, dah ada contacts. *Padahal my friends. :D

*Nada promosi* So, why don't you try the same thing that I did? Lets start to use Skype, or you guys dah lama ada? Okay, I'm so lame. -.-

Till then, lets use Skype!

Nov 19, 2010

Bertunang tanpa sedar?

Title seperti gempak. Cuma, ini tiada kaitan dengan saya. Hehe. Bagaimana nak tahu if kita bertunang tanpa sedar atau tidak? Even saya not sure of it's proper hukum, but tak salah untuk tahu secara umumnya bukan? So, double check it out!

Percaya atau x, kita boleh ber”tunang” tanpa sedar?? Yup, kita boleh bertunang tanpa kita sedar, bila seorang lelaki, berhasrat untuk mengambil seorang perempuan untuk dijadikan isteri. Eh, itu memang normal bukan? Tapi, yang anda mungkin x tahu, anda sebenarnya sudah bertunang bila situasi seperti berikut berlaku:

Lelaki menyatakan hasrat ingin menjadikan perempuan itu isterinya, dan perempuan itu bersetuju. Adakah dikira telah bertunang? Padahal tidak ada ibu bapa perempuan tersebut.

Pinang dari segi hukum fiqah, bererti pihak lelaki menyatakan hasrat berkahwin pada pihak perempuan. Itu dipanggil pinang. Bila perempuan menjawab setuju, maka jadilah perempuan itu tunang laki tersebut.

Situasi yang dianggap pinangan:


"Aku nak jadikan kamu sebagai isteriku"

"Kahwinlah dengan kita bila2"

Bila si perempuan bersetuju, dia akan jadi tunang. Sama ada bercakap dalam telefon, tetap dah jadi tunang.

Contoh:
"lelaki sebut dalam telefon, "I nak jadikan u isteri I lah"
Perempuan tersebut jawab, I sukalah, I setujulah, oraitt I’m fine, oklah, I redha atau apa2 yang menunjukkan dia suka dengan “pinangan” lelaki tersebut, maka ia sudah dianggap bertunang.

Jadi, bila dia dah jadi tunang orang tanpa sedar, bila ada lelaki yang meminang, hukumnya haram.




Kita orang melayu time nak tunang duk bawang rombongan 1 bas, bawak barang2 pinangan, itu sebenarnya adalah ADAT bukan dari segi hukum Islam. Dari segi hukum Islam, dah jatuh hukum tunang.

Persoalan ialah bila Ibu bapa xde. Mengikut hukum syarak, kalau perempuan itu sudah diizin pada syarak. Sebagai contoh, perempuan yang cerdik, yang baligh, yang blh berfikir, etc dia sudah dianggap bertunang.

Bila perempuan tu x menepati hukum syarak tersebut, contoh seperti x baligh lagi(baru darjah 3 mungkin), perempuan tu bodoh(x boleh berfikir), gila, dan sebagainya, makanya wali diperlukan untuk jawab “pinangan” tersebut.

Haaa, adakah anda ternganga bila tiba2 tau anda sudah menjadi tunangan orang tanpa sedar?? Haaa, ayokkk, x tau. Hehehe.

Take note : Ini sekadar perkongsian. Saya tidak pasti akan hukum sebenarnya. Please do ask those yang lebih tahu. :)

Nov 17, 2010

How how?

In the name of Allah SWT, most kind and most merciful. Thanks to Him, I given a chance once again to lived in this beautiful world that He make. Greetings, everyone. :)

So, hows the new look? Its not that I want to give compliments towards myself, but yeah, I deserve it since I made it myself. Ahsanti, Aisyatun. I know i know, its not that LAWA compared to others blog, but so what? I'm proud of what Allah made me capable of. Ngee. :D

I'm so freaking tired once I reached home on that malam raya korban. Yelaa, KTM. Standard la, packed. And I was going crazy everywhere pulling my Akademi-Fantasia-kononnya bag. Sampai muscle I pun terserlah tau. (Sorry, saya memang over :D) And sorry to Ibu, I can't help you much. I'm so sorry. :'|

Anyway, Happy Eid Adha to all. I'm apologizing from my stokings to the top of my hijab. Till we meet again, Maas Salamah. :*)

Nov 15, 2010

berBIROTATANEGARAan.

Sorry, sayalah perosak bahasa terbaik dunia. :D


Went for camping last weekend, for 3 days. BTN for short. 12-14th November 2010. I'm glad I'm one of the chosen one. :)





+ I know, i know. Muka tak redha. :D


Received the name tag and the file once reached there. LDK best. I got team members yang seronok, everything was sangat OKAY. Cuma tak extreme because we don't have outdoor activities due to the heavy rain. Overall, 6/10. Thank you. *Sorry, I'm too exhausted to say more.

And saat saya jejak balik di bumi Nilai, I have bunch of friends yang tunngu saya didepan pagar. Awwwww, I'm too touched to say. :')

And to Fatin Athirah Anisan, I met Ayesha there! :)

Mood: My legs are shivering, shacking. Turun tangga paling lambat sekali, sujud menggeletar. Terima kasih BTN, for lending me and let me experienced this sakit once again. I LIKE. :)

Nov 12, 2010

serious matter.

This one was written on 1.53am in the morning and I just finished my homework before I will attending my class at 8am and then go 'straight no belok-belok' to BTN. Oh BTN, why me? I know i know, I should not be nervous and screaming or something because I've been to PLKN before which is sangat seronok and okay, i know I should not be nervous about it, fullstop. (Talking without stopping)

And Ibu called me on 11pm and we were talking for 45 minutes on the phone which should be recorded on my own World Record on the longest time ever been on the phone. Congrats Aisyatun.

Now I wanted to talk on Linguistic. Linguistic is a subject which soon going to frightened me and I just seems do not understand even 80% about it. What an honor. And now, I need S-M-S (save my soul). Please, please and please, help me with this. I need lecturers consultation hours for this because I need to see them ASAP or else I will be soooo ketinggalan zaman. How do you guys, out there handle Linguistic? I find that Linguistic is a fun subject, but It is hard tau. Tak tipuu. Feels like nak tuition je right now. T.T

I should be positive with this. Although it is hard at first, but I'll try to catch up. I will not be that easy but It is not that hard kan?. What I learned from Linguistics today is that :
Competence VS Performance : We just can't live one without the other.

Mood : Baju tak pack lagi for BTN. Borrowing Mualimah's orange Akademi Fantasia bag. I know, I know, this badak will be comel to face BTN. Saya positive okay! :)

Nov 8, 2010

Ku cintai dia secara diam. :')

Bila belum siap melangkah lebih jauh dengan seseorang, cukup cintai ia dalam diam ...karena diammu adalah salah satu bukti cintamu padanya ...kau ingin memuliakan dia, dengan tidak mengajaknya menjalin hubungan yang terlarang, kau tak mau merusak kesucian dan penjagaan hatinya..

karena diammu memuliakan kesucian diri dan hatimu.. menghindarkan dirimu dari hal-hal yang akan merusak izzah dan iffahmu ..

karena diammu bukti kesetiaanmu padanya ..karena mungkin saja orang yang kau cinta adalah juga orang yang telah ALLAH swt. pilihkan untukmu ...

ingatkah kalian tentang kisah Fatimah dan ALi ?yang keduanya saling memendam apa yang mereka rasakan ...tapi pada akhirnya mereka dipertemukan dalam ikatan suci nan indah

karena dalam diammu tersimpan kekuatan ... kekuatan harapan ...hingga mungkin saja Allah akan membuat harapan itu menjadi nyata hingga cintamu yang diam itu dapat berbicara dalam kehidupan nyata ...bukankah Allah tak akan pernah memutuskan harapan hamba yang berharap padanya ?

dan jika memang 'cinta dalam diammu' itu tak memiliki kesempatan untuk berbicara di dunia nyata,biarkan ia tetap diam ...

jika dia memang bukan milikmu, toh Allah, melalui waktu akan menghapus 'cinta dalam diammu' itu dengan memberi rasa yang lebih indah dan orang yang tepat ...

biarkan 'cinta dalam diammu' itu menjadi memori tersendiri dan sudut hatimu menjadi rahasia antara kau dengan Sang Pemilik hatimu ...

Love,
Aisyaa

Nov 7, 2010

Sabtu, what a day.


See? Even the horse can carry this badak, you know XD. And even, its a girl! Aww, terharu la kat awak kuda, dare to carry this badak, and kuda kuda, we are the same size kan kan? Dari belakang nampak same size je, haha :) So friends, Sarah and I have tried it yesterday, I dare you guys to try it too. Kesian Sarah, balik-balik from camp je, kena paksa naik kuda bersama-sama. Sabar ye. Kak ros memang mcm ni :)

Banyak kebaikan bila not going back on the weekends. And I get to meet FAR-EAST. They sang about 5-6 songs, and the best part on Menanti di Barzakh. Sarah tersentuh ohh. Far-East, I'm your biggest fans. :)

One is missing, Nabil. He's gone for Hajj.

Tak dapat sign pun takpa, janji dapat tengok pun okay what. And some artist might sounds BAD on live singing, but not Far-East. They sounds awesome and they are even better on live! Frankly speaking tau.

Paste it on my locker, Far-East's doa.

If I have extras on my elaun, I'll try to buy Far-East's album yee. 

Lets have some support for them. Vocal yang sangat mantap. Thumbs up!

+Today is MFA's birthday. Well, Sanah Helwa to you, although you will never read this. :')

Nov 4, 2010

I remember when it was tested by the 'smile', my faith calls for seizing on this,


Thank you, Fatimah Syarha, for a such great book ever.
+ Proud to be part of UIAM, since she is. :)


'Tidak ada kesusahan (atau bala bencana) yang menimpa (seseorang) melainkan dengan izin Allah; dan sesiapa yang beriman kepada Allah, Allah akan memimpin hatinya (untuk menerima apa yang telah berlaku itu dengan tenang dan sabar); dan (ingatlah), Allah Maha Mengetahui akan tiap-tiap sesuatu. (At-Tagaabun:11)
Aku Cuma An-Nisaa

Ya Allah..
Jadikan aku tabah seperti Ummu Khadijah
Sehingga dirinya digelar afifah solehah
Dialah wanita pertama
Tiada ragu mengucap syahadah
Pengorbanan bersama Rasulullah
Susah senang bersama
Walau hilang harta kerana berdakwah
Walau dipulau 3 tahun 3 bulan
Imannya sedikit pun tak berubah
Mampukah aku setabah dirinya?
Andai diuji sedikit sudah rebah..
Baru dihina sudah mengalah
Ya Allah..tabahkan aku sepertinya..

Ya Allah..
Jadikan aku semulia Fatimah Az-Zahrah
Betapa tinggi kasihnya pada ayahandanya
Tidak pernah putus asa pada perjuangan dakwah baginda
Anak yang semulia peribadi baginda
Tangannya lah yang membersihkan luka
Tangannya jua yang membersihkan cela
Pada jasad Rasulullah tercinta
Gagahnya dirinya pada dugaan
Mampukah aku sekuat Fatimah?
Saat diri terluka dendam pula menyapa
Saat disakiti maki pula mengganti
Ya Rabbi..teguhkan hatiku sepertinya..

Ya Allah..
Jadikan aku sehebat Masyitah dan Sumaiyah
Tukang sisir yang beriman
dan Keluarga Yasir yang bertakwa
Sungguh kesabaran mereka menggoncang dunia
Iman tetap terpelihara walau nyawa jadi taruhan
Mampukah sabarku seperti mereka?
Tatkala digoda nafsu dunia..
Entah mana hilangnya Iman di dada

 Ya Rahman..
Kuatkan Imanku seperti Masyitah
Terjun penuh yakin  bersama bayi ke kuali mendidih
Kerana yakin Allah pasti disisi
Sabarkan aku seperti sumaiyah
Biar tombak menusuk jasad..
Iman sedikit pun takkan rapuh.

Ya Allah..
Jadikan aku semulia Ummu Sulaim
Perkahwinannya dengan Abu Talhah atas mahar Iman
Islamlah Abu Talhah sehingga menjadi sahabat Rasulullah
Betapa hebatnya tarbiyyah isteri pada suami
Hinggakan segala panahan ke Rasulullah pada hari uhud
Disambut dengan belakang jasad Abu Talhah

Ya Allah..
Tarbiyyahkan aku pada cinta sepertinya
Tingginya nilai cinta pada harga Iman
Mampukah aku menatap cinta itu?
Sedangkan rupa yang menjadi pilihan
Ketulusan Iman diketepikan
Ya Allah..
Ilhamkan aku pada cinta sepertinya..

Ya Allah...
Jadikan aku sehebat Aisya Humaira
Isteri termuda Rasulullah
Biar dilempar fitnah
Dia tetap teguh pada ketetapanNya
Isteri sejati yang memangku Nabi
Pada saat terakhir baginda
Hadis dan Sunnah Rasulullah dipertahankan
Betapa hatimu seorang mujahidah.