Oct 14, 2010

Coretan : Cerita kerja

Dah almost 3 weeks dah I'm working. Alhamdulillah, although sangat penat, kaki tercabut, kepala pusing serta banyak lagi, namun, seriously, pengalaman ini banyak mengajar saya. I've experienced what does it feel when you get scolded by your boss's mother (merangkap macam supervisor yang not official dilantik) in front of customer! Okay, itu agak segan serta memalukan diri tetapi tidak mengapa, perjuangan tetap diteruskan hingga hari ini. Atleast, bila aku sudah berkerjaya satu hari nanti, takdalah malu sangat bila kena marah dengan boss (muka tembok) and and, haa, at last, tomorrow, is last day I'm working for this semester 1 break. Sampai boss ajak kerja dgn dia again bila ada semester break again, wahh. Adakah aku seorang pekerja yang sangat gigih sehingga dipelawa demikian? Oh, saya berbangga serta bersyukur pula. hehe. Awhhh, at least holidayku berbaloi jugak, although it is only for 3 weeks. if not it will be wasted towards fats and sleeps. hehe


Well, nak diceritakan that today, I met a wondeful person merangkap costumer laa. Cara dia bersuara pun dah dapat agak, 'Pakcik ni for sure educated person ni'. Tanpa segan silu, I asked him, 'Pakcik, pakcik ex-teacher ke dulu?'. 'Yee, pakcik bekas pengetua Sekolah Sultan Alam Shah'. Subhanallah. Power pakcik ni, no wonder nampak educated, sekolah hebat tu. Berborak few minutes dengan pakcik, setiap kata-kata yang dia sampaikan banyak faedahnya. Betul kata pakcik, between Education, Politics and Economics, masyarakat kita nowadays put the priority,as Politics came first. Itulah hakikat. Nasihat pakcik pada saya, "Make Education as your first, Economics on the second and Politics came third. Without knowledge, you are nothing". I strongly defended his statement. Education is not only about what you have learn in school or based on exam-oriented, but the benefits from it and how you apply in your life. 


The moral of the story is, setinggi-tinggi or serendah-rendah mana kita pun, knowledge determines our maturity. Kan? Thank you pakcik, for tuning my moods up. :)


+Mood : dapat gaji, rasa nak beli JUSMATE 5 laa. Anyone menyokong idea bernasku ini? :)

3 comments:

Anys Amyra said...

tidak. aku tidak menyokong tentang Jusmate 5. kalau kurus pun tak guna sbb kau kata kaki dah tercabut. hakhakhak.

Aisyatun Nadhirah said...

apekah, mualimah? haha.

Anys Amyra said...

kau yg tulissssss kat intro tu ha.