Dec 31, 2010

Why Korea?




Terdetik dalam hati saya untuk membalas status Facebook salah seorang senior di UIA, menyatakan bahawa 'Kenapa ramai orang minat cerita korea? Jalan ceritanya? Pelakonnya? Bahasanya? Budayanya?'. Yang ni yang nak jawab ni.
 Some of us yang MAYBE think that 'they are too hot' might claim koreans are stupid and so lame to be like, because ramai lelaki-lelaki korea la yang seems like pondan. BUT bukankah tidak relevan apabila seseorang yang buat penyataan seperti ini, menampakkan seolah-olah hati mereka sungguh busuk untuk menilai kaum yang lain hina sebegini. Teruk betul kan -.-

Ini boleh mendatangkan kemarahan. Hebat sangatkah kita untuk claim orang lain itu busuk la ape lah pondan lah dan sebagainya? Layakkah kita? Atau hanya jealous seems to be in the air kerana kita tdiak seperti kaum tersebut? Lets take as an example. We tend to follow all the 'mat salleh' because they seems to be more developed than us, right? Then, the same goes to all the koreans. So, what for kita menghina-hina community lain sedangkan kaum kita sendiri belum terjamin ke-develop-annya. See? 

Bukan bermakna ini adalah tanda menyokong korea tetapi ini includes every aspects. 

So, moral of the story is tak payah hina orang lain. Lihat kelemahan diri sendiri. fullstop.


P/S:
1. Tiba-tiba entry kali ini berbaur motivasi. hehe -.-'

apa cerita cuti? Part 2

Sambungan.

After bersyukur-sehingga-bersujud tidak terhingga kerana Allah mempermudahkan urusan kami, kami straight ke Sogo since itu adalah main utama datang tongah bandor ni haa.
Ramainya Ya Rabbi dalam Sogo, semua generasi ada, dari atuk sehinggalah atuk kepada atuk tersebut. *Atuk pun nak beli baju sekolah laa.
Saya pun turut join sekaki, *padahal tidak sedar akan diri ini telah menamatkan zaman persekolahan. - alaa, biarlahh nak merasa je pun.
Menjadi antara orang yang paling excited nak beli barang sekolah sehingga adik-beradik pun lari ketakutan melihat perangai kakak mereka ini. *Okay, sorryy :p

Kalau nak diikutkan, Fahim is youngest and the last one to continue our family's generation in schooling. Pity Ibu, merasakan beliau tidak lagi muda kerana anak last-nya sudah berada di alam persekolahan. *Takpaa Ibu, you still young in my heart, forever and always. :)


*Terima kasih peraturan sekolah, kerana buat kerinting rambut adik saya hilang. *Nangis sobs sobsss

Sealamt ke sekolah Adik and Aisyatun, selamat ke Nilai nanti. T_____T

P/S:
1. Tanak balik Nilai, tanakkkk. Please? Boleh tak buat appeal? -.-
2. Ayuh siapkan assignment. Huh -.-''

apa cerita cuti? Part 1

Greetings. Due to rasa-jealous-menghantui-diri-kerana-hampir-kesemua-rakan2-blogger-telah-update-blog-mereka, saya bertekad bahawa today is the day when I am going to update my own. Yay *applause to myself.

Along the days during this short holiday, most of the things I was doing was at home. Seronok. Dari satu cerita korea ke another cerita korea telah saya mentelaah. Teruk kan? *Sedih dengan perangai diri sendiri, sampai homework and assignments tidak disentuh LANGSUNG. T.T
- Baru hari ini nak sentuh, bertekad kononnya selepas update blog tercinta ini, nak start buat kerja! *hantuk kepala di dinding, stress melihat perangai diri sendiri.

Okay, berbalik pada cerita. On Saturday, Sunday and Monday dah asyik keluar dengan family je, Tuesday duduk rumah (tapi lupa nak buat homework). Wednesday buat Lingusitic. Today (Thursday), keluar LAGI, teman siblings beli baju sekolah. Jumaat? Ya Allah, sekejapnya cutiiiii! *Tension. -.-

Haa, cerita harini yang best nya. Alhamdulillah, ada ujian datang nak menyedarkan saya sekeluarga. Just imagine, kunci kereta dalam kereta, and kereta berkunci! And masa itu kat Sogo! Nak cakap panic tak panic tu, Ya Rabbi, tercabut jantung. Saya serta adik-berdik punyalah susah payah mencuba serta mencuba apa yang patut tapi nothing happen jugak. Saya telah menebalkan muka pergi ke balai polis berdekatan untuk meminta bantuan tapi polis tak boleh buat apa2. Huh. Then, dapat idea untuk bergegas ke kedai kunci berdekatan. Dengan peluh-peluh ni, aku pun berlari-lari kembali ke kereta. Then the kereta can be open for the next 1 hour, lama betul. Tapi di-charge RM40, busuk, mahal betul! -.-'

 Ayah pun sanggup datang from his office, bagi support. *agaknya :)

P/S:
1. Jangan careless. Pesan ringkas seorang Ibu.
2. Kalau kau sorang-sorang, nak buat apa kalau takda orang nak tolong? Amik, Jangan careless!
3. Senang cerita, JANGAN CARELESS. *kami menyesal.

Dec 19, 2010

Mid Term examination sudah habis and hoorayy. Lega hati ini tahu.

But, tetiba rasa....
I want my old friends back. I miss you guys.

- Fatin, Emma, Aimi, Amiera(Kecik), Emmy and many more. :')

P/S:
- Okay, thanks buat aku sentap. Lain kali buat lagi ya. Huh
- Ibu, kakak nak balik rumah. I just need my family right now.

Dec 18, 2010

Let the pictures speak.

Imagine, how beautiful my life could be, when these things are around me.

I would die for this. I'm a DIE-HARD-FAN-OF-NIKE. :')

Okay, ini sangat lah cool. Okay, nak nak :')



Sungguh, tidak akan lena tidurku dibuatnya.
(Ya Allah, kau kenapa Aisyatun Nadhirah?)

1.Untuk apa mengidamkan benda-benda langha sebegini?
- Tidak salahkan? Jadikan benda-benda ini sebagai salah satu penghidup semangat. Kan?
*Penangan exam yang sungguh men-tension-kan. Sekali lagi, perosak bahasa telah kembali. :P

Ini pun boleh juga, buat pengganti teman mandiku. (Hanya teman sebilik yang mengerti) :)

P/S : 
- Cuti christmas, cepatlah datang. Saya sudah tidak sabar mahu pulang. (25/12 - 2/1)

Beautiful Friday.

Friday always been a good day. Barakah, what I meant. Dari dulu sehingga sekarang, saya tak pernah merasakan hari selaiin hari yang indah seperti hari jumaat. And today is the day where WE are sitting for an arabic examination. (Suasana negara arab sikit). So, pakaian rasmi golongan arab telah disarungkan. Sah, we are looking like foreigners. Berbangga menjadi warga UIA, maka pakaian begini were part of the compulsary dress code, aite? Ayai captain. (padahal perasaan malas menguasai diri)

Mangsa di tengah terpaksa menjengketkan kakinya utk berada pada level yang sama. Sorry :D

Saya dengan penuh bededikasi, holding papers kononnya hendak bersedia utk exam. Puihh -.-'

Kadang-kala sedih melihat perangai sendiri. :D

Masing-masing juga mempunyai azam baru. Hendak menurunkan berat badan serendah yang mungkin. (Walaupun ia hanya 0.5kg, its still berbaloi :p)
Lalu, Gym Pusat Asasi dikunjungi, yang tidak dijejak sejak pertama kali ke Pusat Asasi ini. Teruk betul -.-'


*Semoga berjaya buat Aisyatun Nadhirah, di atas niat murnimu itu. Teruskan usaha ya! :P

P/S : 
- Feels like going home right now. Menyokong website ciptaan Sarah, iwannagohome.com. :'|
- One paper to go, before this Mid-Term ended. Like, can't wait! :)

Dec 16, 2010

seronok

I've written before this that how studying Linguistic have made me almost an  insane person but today, I wanna change that. Its not that bad, you know. By setting all the positive things inside your head, everything will be easy. Try then, its good tho. First time, since the semester started, I never had the love for linguistic. Seriously. But after I had muhasabah with myself, bila difikirkan kembali, sampai bila nak study without the love kan? No berkat + tak dapat apa-apa because you only study for an examination. Am I right? Kan kan? :)

Dan sekarang, mukaku bertambah seri dengan adanya satu lagi senyuman untuk linguistic. Alhamdulillah.
EH EH, lawanyee muka aku? Well, ada orang kata muka saya macam YoonA SNSD ni. Sape tak seronok kalau ada orang cakap kita mcm tu kan? Haha. :D

So, moral of the story is BE POSITIVE. :)

Dec 15, 2010

what a relief.

1st time experiencing Linguistic examination.


Ini baru buku, belum termasuk ratusan nota.


Setelah hampir seharian berhadapan dengan ratusan kertas nota Linguistic, I feel like I am going to commit suicide. Its tiring. Sambil membelek nota, saya mencoretkan sedikit kata hati pada kertas. I miss home :'(


Really. At that moment, one thing that appeared in my mind was home. Yelaa, obviously that was the tension-est moment ever. Imagine lah kan, dengan kertas nota berjuta-juta itu, dalam fikiran kau hanya 'ok, aku tak habis baca pun lagi walhal exam esok' and it was 2am in the morning. Siapa tak serabut and tension kan? Rambut sudah kelihatan seperti singa. (Bukan bukan, singa kelihatan seperti saya, haha) Dah la dah lama tak balik rumah. And plus, Ibu called and told me that Maktok and my cousins were at my home. Lagilahh rasa macam *toot*.


Namun, semangatku tidak pernah patah. Inilah namanya ujian. Saya gagahi menghadapi hari seterusnya, dengan kelas dari pukul 9am hingga 4pm and the exam is at 5pm tetapi takpa! Saya boleh buat. Ibu called 15 minutes before exam and air mata non-stop mencurah-curah akibat takut akan mematahkan harapan Ibu terhadapku. Namun, Ibu memahai anak sulungnya ini. "Kalau dah usaha, takpa kakak. Kakak try your best tapi jgn pernah give up ok?". Awww, saya sangat sayang Ibu saya. 

And, now, itu sudah lepas. and I'm glad that its not that hard. TQ Ya Allah. <3

Dec 10, 2010

Mid-Term Sem 2.

Tak rasa macam cepat sangat ke? Everyone from UITM was like, just got their final result and what am I doing now? Suffering for my Mid-Term examination. Elehh kau Aisyatun, takdalah suffer mana pun, hyperbola je lebih. Almaklumlah, just finished Poetry paper tadi, Literature-ness masih menguasai diri. :D


How was Poetry? Ya Rabbi, harder than expected! Well, menghadap buku Poetry yang lagi tebal dari dictionary tu bakal menjadikan aku the next Shakespeare babe! Lepas ni, nampak gayanya serta masa depan blog ni, banyaklah puisi-puisi indah ye. -.-


Tak rasa ke, saya DL la lepas ni, HAHA 

Nak diceritakan study Poetry last-last minute memang sakit serta seksanya ya rabbi. Just imagine, we found out on the last minute that we will be having Poetry paper on the day before exam. Bagus tak? Memang bagus. T.T *Menangis tidak berlaguuuuu

Moreover,(ceitt, ayat karangan pulak) kesalahan diri sendiri sama. Sape suruh study last minute? Padan muka ekauu. -.-' *Sedih diatas perangai diri sendiri, waawaaa

Who says Poetry bosan? Best ape, boleh colour-colour.

Haih haih, banyok lagi paper yang perlu dihadapi ni. Esok Islamic Revealed Knowledge's paper. Boleh jadi ustazah dahh. :)

MID-TERM EXAMINATION
SEMESTER 2, 2010/2011
10/12/2010 - 19/12/2010

Good Luck to all UIAM's student! Bittaufiq wannajah! :)
(habislahh, Aisyatun Nadhirah cakap Arab, kalah Mualimah, wee)

Dec 8, 2010

tangisan gadis lindungan kaabah.

Body in Nilai, soul in Selayang. I wanna go home! T.T

+ Not fair Maktok and all the cousins are at my home and I'm here in Nilai. So not fair. *cry cry sobs sobs

Dec 7, 2010

Fatin, Fatin..

Fatin, fatin. Over ye, sampai letak aku main topic of the post. Tak pasal-pasal aku famous sekejap, since you have LOTS of follower. Anyway, thanks a lot. Ni yang nak sayang lagi dalam-dalam ni. Muah Muah.


Fatin, ni haa nak confess sikit. alaa, sikit jeee :)
1. First thing first, aku tersangatlah rindu kau nak mati. tahap gila punya rindu :'(
2. Teringat time sekolah, time kau selalu mengantuk dalam kelas chemistry. Kau selalu suruh aku cubit tangan kau so that hilang ngantuk kan kan? :')
3. Ingat tak first time kita kenal? Time form4. Masa tu kau baru masuk kelas, baru habis pertandingan debat. Then, aku pun pergilah belakang, borak-borak dengan kau. Then, aku ajak lunch sekali. Kita terus jadi kawan baik. Kan? :')
4. Beg LK kita sama kan, cuma different colour je. (Kau la, paksa aku beli kat Maju Junction). Kan? :')
5. Ingat tak, kau mengamuk serta marah yang teramat sebab apa entah, tapi yang penting masa time orang beratur. Kau menangis-nangis, mengamuk-ngamuk tapi kita dengan selamba badak turun beratur lambat. kan? :')
6. Zul suka kacau kita kan? Kau selalu marah-marah dia, tapi dia still kacau kau lagi. Pastu, dia gedik-gedik dengan aku. Hahaha :')
7. Time aku ajak kau jogging, kau suka buat-buat tidur. Sebab tu favourite kau. HAHA :')
8. Pencik box kita pun samaa. Miss Whatever, kita beli sama-sama kan? Cuma, kau punya kecik, aku punya besar, sebab depends on tuan empunya la. Aku besar, kau kecik. HEHE :')
9. Raku-raku. Kau simpan lagi tak aku bagi tu? Walaupun pun tak sebesar mana, tapi penat aku cari tau. :')
10. Aku ingat kau dah lupa aku. Tapi aku yakin, walaupun sikit, atleast kau tak lupa aku langsung kan? :')



Papehal pun, aku tak pernah lupa kau kat sini. Kau mesti ingat tu. Sebab kau, aku masih part of debate team. Ingat malas dah nak masuk pape. Aku masuk debate team UIAM sebab aku tau kau masuk debat UITM. Jom lawan. :)

P/s : Bila nak jumpa haa?

1432

New year, maka azam saya juga akan baharu. (Penggunaan BM yang sangat tepat)

1.Akidah : Diteruskan perjuangan ini demi Allah s.w.t!
2.KURUS : Seperti biasa, diri ini sudah seakan-akan kelihatan seperti badak, maka itu perlu dikuruskan. Planning nak follow kak Fatin Liyana's way, since she lost A LOT in 6 months je. Junk Food, go away. ( Macam mana ni, aku macam terliur tgk junk food, diluar mengatakan tidak, di dalam 'nak lagi nak lagi. Jangan dikatakan maggi, malam-malam habis ditelannya) :D
3. kurus, kalau boleh, saya ingin menyebutnya banyak kali agar termakbul. Boleh kan?
4. Dean list : beauty with brain. Demi IbuAyah, Kakak buat! :')
5. Family : Anak solehah serta kakak yang usnul katimah(betulkah ejaan?). amin.
6. Takkan semua nak bagi tahu kot ye? takpa takpa, let me keep it by myself.

Semoga berjaya Aisyatun Nadhirah!

Terharuuu :')

Di pagi hening pada Maal Hijrah, telefonku berbunyi 'beep bop' menandakan message masuk. (tipu la, bukan bunyi beep bop).
Imagine la kan, someone hantar this kat korang, which the number is unknown, send you this :

'Assalamualaikum wbt. Kerana kamu salah satu orang yang saya sayang, dengan niat baik, bismillahhirrahmanirrahim; Ya Allah, wanita yang membaca ini adalah wanita yang solehah yang cantik, kuat, sabar, syangilah dia serta kasihilah dia. Tolonglah bantu tingkatkan kehidupannya, murahkan rezekinya, sihatkan badannya. Jika dia melangkah, selamatkanlah dia, mudahkanlah langkahnya. Amin..'

Tak ke korang rasa nak peluk je sender tu and AMIN doa tu banyak banyak banyak kali and give thanks to him/her atas doa tersebut? I want to do that! Terima kasihlaa naa kepada sender tu, May Allah shower lots more than what you have doa for me. :')

Second thing is kes terharu lagi. This is for Emma. I've read you post!









okay. emma, saya sgt terharu dengan awak! awwww. saya rindu awak hokey? :')



Dec 4, 2010

Kali ini a post without the header because banyak benda nak cakap. Yelaa, ibarat setahun sekali update blognye haa, tetapi tidaklah seover Wawan yang update sehingga 10 post sekaligus. (Unsur bombastic disitu :p)

Nak diceritakan new look blog ini. How was it? This thing is a real hardwork sebab tidur lambat gara-gara menggelodek stuff inside this blog thinggy. (Yelaa, since I'm a new comer kan) Sedangkan hari esoknya class pukul 8, sungguh tak appropriate Aisyatun Nadhirah ini, kang kau mengantuk dalam Poetry padan muka. -.-

This week is the 'entah keberapa minggu" since I did not go back home due to the class on the weekends. Setakat ini, diri masih gagah melihat rakan-rakan yang membawa bagasi besar hendak balik, dalam hati, hanya tuhan sahaja yang tahu betapa saya nak lekuk sorang-sorang yang balik tu sebab jealousy is in the air T.T.

But, its okay. Weekends in Nilai is not that bad.
Because I get to eat everything and washing machine tak ramai yang guna. ALHAMDULILLAH.
Atleast we got ala-ala Baskin Robbins here!
+ Dengan makan icecream di tengahari buta, it melts easily and I was running like crazy under the sun to send my review to the lecturer and then dapat makan penyejuk hati serta nampak benor cik rose kaya withdraw duit and Wawn tumpang glamour. fullstop. :D

Midterm is next week and I haven't prepared anything. Its not that I'm blaming the U for this, but why inform us on the last minutes? This is unfair. Takut tak sempat prepare anything. Dengan assignments bertimbun, tasmi' and so on, now I know how hard U life is although I'm just 18. Feels like crying but kena strong. T.T

Dec 2, 2010

Banyak.

Ye tahu tahu, dah lama tak update. Tahu tak, I've been busy dengan assingnment like menggunung ganang dengan spectacle sentiasa di mata serta berkelakuan seperti REALLY skema because I'm always in the library. (Fuhh, berkata-kata dalam satu nafas sahaja, sesak sesak) -.-


AssignmentSssssss:
1. Understanding Islam : The review kena hantar this friday and I haven't done anything. Aisyatun, apa nak jadi dengan kau haa? Tulaa, padan muka, buat lagi kerja last minute. O.o
2. Linguistic presentation : The differences of American English and British English. Okay, apa itu? Sampai diri sendiri sudah lupa akan 1+1=?, kerana terlalu extreme belajar bahasa. Lepas ni, speaking Londong la saya. Ahsanti Aisyatun! T.T
3. Islamic Revealed Knowledge : Okay, now I'm taking BEN or IRK? Banyak benor subject macam ni. Takpa, ia bagus untuk rohani saya. (Berfikiran positif) :)
4.FIM presentation : belum really bersedia anything. :"|
5. NAK APA LAGI? Okay I forgot, sebab banyak lagi. (Konon in frustration and anger) -.-


Okay, penat. Off to sambung those works. Lepas ni tunggu la saya update post baru dalam masa 3 tahun lagi. (sebab terlau busy, HAHA)
Do pray for me :)