Dec 31, 2010

Why Korea?




Terdetik dalam hati saya untuk membalas status Facebook salah seorang senior di UIA, menyatakan bahawa 'Kenapa ramai orang minat cerita korea? Jalan ceritanya? Pelakonnya? Bahasanya? Budayanya?'. Yang ni yang nak jawab ni.
 Some of us yang MAYBE think that 'they are too hot' might claim koreans are stupid and so lame to be like, because ramai lelaki-lelaki korea la yang seems like pondan. BUT bukankah tidak relevan apabila seseorang yang buat penyataan seperti ini, menampakkan seolah-olah hati mereka sungguh busuk untuk menilai kaum yang lain hina sebegini. Teruk betul kan -.-

Ini boleh mendatangkan kemarahan. Hebat sangatkah kita untuk claim orang lain itu busuk la ape lah pondan lah dan sebagainya? Layakkah kita? Atau hanya jealous seems to be in the air kerana kita tdiak seperti kaum tersebut? Lets take as an example. We tend to follow all the 'mat salleh' because they seems to be more developed than us, right? Then, the same goes to all the koreans. So, what for kita menghina-hina community lain sedangkan kaum kita sendiri belum terjamin ke-develop-annya. See? 

Bukan bermakna ini adalah tanda menyokong korea tetapi ini includes every aspects. 

So, moral of the story is tak payah hina orang lain. Lihat kelemahan diri sendiri. fullstop.


P/S:
1. Tiba-tiba entry kali ini berbaur motivasi. hehe -.-'

No comments: