Oct 30, 2011

Mengapa Doa tidak dimakbul Allah?

Assalamualaikum wbt. *Nada ceriaaa
Selalu terfikir kenapa doa kita kadang-kadang atau jarang dimakbul oleh Allah?

Selalunya Allah SWT akan mengabulkan setiap doa melalui saluran yang diizinkan syarak. Tetapi jika pemberian itu tidak sampai ke tangan kita atau kita tidak menerimanya, maka itu bukanlah salah Allah SWT. Mungkin ada kesilapan dan kesalahan yang kita lakukan. Di antara kemungkinan itu ialah:
- Ada kalanya kita sudah terlalu jauh dengan Allah SWT.
  • Ada dinding yang membataskan kita dengan Allah SWT seperti dosa yang sudah bertimbun-timbun sehingga Allah SWT berasa tidak patut lagi kita menerima pemberian-Nya yang bernilai tinggi dan suci itu.
  • Kita selalu berdoa tetapi perbuatan maksiat tidak kita tinggalkan dan kita suka mengambil sesuatu melalui jalan yang haram.
  • Boleh jadi kerana salah kita melanggar syaratnya atau kerana salah satu sebab yang kita tahu atau sedar.
Ibrahim Adham, seorang ahli sufi yang sangat masyhur pernah ditanya oleh orang ramai ketika beliau berada di tengah pasar Basrah, mengapa doa kami tidak dimakbulkan Allah pada hal kami selalu berdoa. Ibrahim Adham menjawab: “Kerana hati kamu buta (mati) disebabkan sepuluh perkara, iaitu”:
  1. Kamu mengenal Allah tetapi kamu tidak menunaikan hak-Nya.
  2. Kamu sangka kamu cintakan Rasulullah tetapi kamu tinggalkan sunnahnya.
  3. Kamu membaca al-Quran tetapi kamu tidak beramal dengannya.
  4. Kamu makan nikmat Allah tetapi kamu tidak bersyukur kepada-Nya.
  5. Kamu mengaku syaitan itu musuh kamu tetapi kamu tidak menentangnya.
  6. Kamu mengaku syurga itu benar tetapi kamu tidak beramal untuknya.
  7. Kamu mengaku neraka itu benar tetapi kamu tidak lari daripadanya.
  8. Kamu mengaku mati itu benar tetapi kamu tidak bersedia untuknya.
  9. Kamu bangun dari tidur lalu kamu ceritakan segala keaiban manusia tetapi kamu lupakan keaiban kamu sendiri.
  10. Kamu kebumikan mayat saudara-saudara kamu tetapi kamu tidak mengambil iktibar daripadanya.
Wallahualam. Sekadar peringatan buat saya dan saudara semuslim sekalian. :)

Oct 29, 2011

Pesta Sukan IPTIM 2011

Assalamualaikum wbt!
*Nada ceria disituuu

Oleh kerana LAMA tak update, bukan setakat habuk, mungkin tikus atau lipas pun dah berkurun dah kat sini, ini ceritanyaa.

Pesta Sukan Institusi Pengajian Tinggi Islam Malaysia (IPTIM) 2011 telah berlangsung di Pusat Asasi UIAM, PJ yang bertindak menjadi tuan rumah kali ini. Bnyk IPTA & IPTS yg bertanding, malas nak taip semua, mungkin banyak la kann --'

Pada mulanya, selection sahaja dah makan 5 hari, setiap kali session selection je dah rasa mcm training. Agak penat. Tapi takpee, Saya telah diberi peluang oleh Allah SWT untuk mewakili UIA dalam volleyball! *Bawak bakat dari sekolah tuu.

Sekarang UIA tak pakai AXEL, pakai MIKASA tuuu

UIA bagi kepercayaan kepada coach SUPIAN, player Sarawak, yg juga merupakan coach Team MASUM UIA Gombak. Best sgt coach ni ajar derrr, walaupun sesi training makan masa 1 week and juge makan muka kami T.T



ALHAMDULILLAH, setelah bertungkus lumus, berperang dalam hujan pun ade, rezeki Allah is everywhere, Both team Volleyball brothers and sisters UIA dapat champion, which is very sengit in the final, lawan dgn KUIS.



Coach kate, dia dah boleh rasa kami boleh kejar champion. Trademark coach "Winner never quit, quitter never win. So try hard" Awww, sayang coach lah.

Yang penting, bukan saje saya menang game, saya menang KAWAN and PENGALAMAN. Thanks to you, ya Allah, for giving me this chance to get to know these people. Jumpa di MASUM UIA Gombak <3


Volleyball Team CFS Cougars IPTIM 2011 Champion! :)